-

Aleksandra Matusiak

Abstract

-
Diploma typeMaster of Science
Author Aleksandra Matusiak WCh
Aleksandra Matusiak,,
- Faculty of Chemistry
Title in PolishAcylowe pochodne hydroksykwasów zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
Supervisor Ludwik Synoradzki LPT
Ludwik Synoradzki,,
- Laboratory Of Technological Processes
Certifying unitFaculty of Chemistry (FC)
Affiliation unitLaboratory Of Technological Processes (LTP)
Study subject / specializationBiotechnologia Chemiczna - Leki i Kosmetyki
Languagepl polski
StatusFinished
Defense Date12-07-2013
Issue date (year)2013
Keywords in Polish-
Keywords in English-
Abstract in PolishOleje roślinne od dawna używane są jako surowiec kosmetyczny. Są to ciekłe tłuszcze (triglicerydy) zawierające duże stężenia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najczęściej otrzymywane są one z nasion roślin oleistych. W kosmetyce często stosowane są jako cenne składniki fazy olejowej kremów, mleczek czy emulsji. Wpływają one na konsystencję wyrobów, właściwości użytkowe oraz efekt uzyskany na skórze. Oleje roślinne stosowane są w przemyśle kosmetycznym również jako baza pozwalająca za ich pośrednictwem podawać substancje czynne. O użyteczności kosmetycznej oleju decyduje głównie skład kwasów tłuszczowych w triglicerydach. Obecnie za najcenniejsze uznaje się oleje zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Triglicerydy zawarte w olejach są prekursorami NNKT, są jednak komedogenne i pozostawiają tłustą warstwę na powierzchni skóry. Pochodne acylowe kwasu winowego o długich łańcuchach węglowodorowych są stosowane w kosmetyce i przemyśle spożywczym jako emulgatory, ponadto są promotorami przenikania. Dlatego też zwrócono uwagę na możliwość wykorzystania pochodnych acylowych kwasu winowego z łańcuchami NNKT. Przeprowadzono badania literaturowe dotyczące budowy skóry, bariery naskórkowej, składu prekursorów NNKT, enzymatycznych i chemicznych metod hydrolizy i syntezy estrów, zastosowania kwasu winowego i jego pochodnych w kosmetyce, a także zbadano skład trzech olejów roślinnych: słonecznikowego, wiesiołkowego i ogórecznikowego. Wydzielono frakcję glicerydową oleju słonecznikowego na kolumnie preparatywnej, a następnie przeprowadzono hydrolizę chemiczną i enzymatyczną wydzielonych triglicerydów oraz olejów, jak również transestryfikację olejów metanolem. W składzie ww. olejów stwierdzono duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy, α-linolenowy czy γ-linolenowy. W celu otrzymania acylowych pochodnych kwasu winowego zbadano szereg reakcji enzymatycznych katalizowanych lipazami. Stwierdzono, że reakcje zachodzą w niewielkim stopniu. Niewielką ilość O-stearynoilo-L-winianu dietylu obserwowano i zidentyfikowano w reakcji prowadzonej w temperaturze 60°C przy stosunku WDE/ kwas stearynowy 1:10. W reakcjach z kwasami po hydrolizie zasadowej zidentyfikowano śladowe ilości 3 monopochodnych palmitynoilo-, linolenoilo- i oleinoilo-L-winianu dietylu W mieszaninach poreakcyjnych nie zidentyfikowano pochodnych diacylowych L-winianu dietylu.
File
Aleksandra Matusiak.pdf 1.03 MB

Get link to the record
msginfo.png

Back