Knowledge base: Warsaw University of Technology

Settings and your account

Back

Center of social activity

Michalina Anna Dutkowska

Abstract

The subject of bachelor thesis is Centre of Social Activity placed in Warsaw, Praga-Północ district. The Centre is a project which helps the surrounding to develop, to help increasing needs of the society of Praga-Północ district. The main idea is to answer the questions about the needs of district and its citizens, to think about the solution for the district which will develop the surronding to the place in which people would love to go and spend their time. Building is situated between two old tenement houses, which are four-storey and five-storey buildings . The building is five-storey infill. The Centre is place where people can take part in educational activities, rest or use the coworking spaces. What is more Centre will encourage people to go there and to feel comfortable. It will be an answer for the lack of such facility in Praga district. Project location - Brzeska Street adjacent to the Rozycki's Bazaar - gives the possibility to create a place where you can easily reach on foot, where you can stop and in a manner convenient to use the function of the Center. The project is to be a place that will be open to the people, to the new activities and at the same time will be a friendly place. A place that will give a chance for intergenerational integration and mutual learning. The building structure, largely has been conditioned by the shape of the plot and optimal use of the area covered by the development. Placed between the two historic buildings, the building is a continuity to the line infill building frontage of Brzeska street. The facade of the building has been shaped by CORTEN sheet. The choice of material elevation was determined by the search of such a solution, which also will make the building look consistent with the character of the existing space, as well as will give a modern look of the designed form. In addition, thinking of the comfort of use, in the facade are used sliding panels made of perforated sheet CORTEN. This solution allows for multithreading shaped facade and it's giving the facade's look a different character depending on the needs of the users.
Diploma type
Engineer's / Bachelor of Science
Diploma type
Engineer's thesis
Author
Michalina Anna Dutkowska (FA) Michalina Anna Dutkowska,, Faculty of Architecture (FA)
Title in Polish
CENTRUM AKTYWNOŚCI SPOŁECZNEJ
Supervisor
Katarzyna Zielonko-Jung (FA) Katarzyna Zielonko-Jung,, Faculty of Architecture (FA)
Certifying unit
Faculty of Architecture (FA)
Affiliation unit
Faculty of Architecture (FA)
Study subject / specialization
, Architektura i Urbanistyka
Language
(pl) Polish
Status
Finished
Defense Date
27-06-2016
Issue date (year)
2016
Internal identifier
AR-001361/L
Reviewers
Paweł Grodzicki (FA) Paweł Grodzicki,, Faculty of Architecture (FA) Katarzyna Zielonko-Jung (FA) Katarzyna Zielonko-Jung,, Faculty of Architecture (FA)
Keywords in Polish
centrum, kultura, aktywność społeczna, praga północ, warszawa, centrum kulturalne
Keywords in English
public facility, infill, art, culture, society, Warsaw
Abstract in Polish
Wybierając temat opracowania zdecydowałam się na przeanalizowanie aspektów jakie są związane z potrzebami społeczności- a dokładniej dzielnicy Praga-Północ i atutami jakie posiada dzielnica. Ponadto, zapotrzebowanie na takie miejsce jakim jest Centrum Aktywności Społecznej jest również przyszłym celem Miasta Stołecznego Warszawy, które pracuje nad mikroprogramem dzielnicy Praga Północ. Jednym z głównych zagadnień towarzyszących projektowi było odpowiedzenie na pytanie jakiej przestrzeni brakuje mieszkańcom i jak odpowiedzieć w jak najpełniejszy sposób na ich potrzeby. Ponadto, gdzie powinien być zlokalizowany obiekt, który zapewni rozwiązanie zapotrzebowania mieszkańców i jednocześnie sprawi, że będzie do niego miała dostęp znaczna część lokalnego społeczeństwa? Stąd wyniknęła właśnie lokalizacja projektu przy ulicy Brzeskiej, sąsiadująca z Bazarem Różyckiego i dająca możliwość stworzenia miejsca, gdzie będzie można bez problemu dotrzeć pieszo, gdzie będzie można zatrzymać się i w sposób dogodny skorzystać z funkcji jakie ma Centrum. Projekt ma stanowić miejsce, które będzie otwarte na ludzi, na nowe aktywności i jednocześnie będzie miejscem przyjaznym. Miejsce, które da szansę na międzypokoleniową integrację oraz na wzajemną edukację. Bryła budynku, w znacznym stopniu została uwarunkowana kształtem działki i optymalnym wykorzystaniem terenu objętego opracowaniem. Wpisany, pomiędzy dwie zabytkowe kamienice, budynek jest dowiązaniem do linii zabudowy plombowej pierzei ulicy Brzeskiej. Wysokością będzie odnosił się do kondygnacji kamienicy sąsiadującej. Przy kształtowaniu całości bryły budynku nastąpiło odniesienie do istniejących podziałów poziomych, które wyznaczają gzymsy sąsiadujących budynków. Budynek w części poziomu parteru będzie częściowo cofnięty w niewielkim stopniu, co wynika z lokalizacji wjazdu do garażu podziemnego oraz wejścia do pomieszczenia przeznaczonego na odpady. Zabieg ten miał na celu uwypuklenie istotnej części elewacji budynku oraz wzgląd estetyki na całość projektu. Dzięki zastosowaniu dużej ilości przeszklenia w części parteru, budynek został „uwolniony” i odsłania wnętrze, tym samym zachęcając mieszkańców do przyjścia. Elewacja budynku została ukształtowana przez pokrycie jej blachą CORTEN. Wybór materiału elewacji został uwarunkowany poszukiwaniami takiego rozwiązania, które jednocześnie będzie umożliwiało budynkowi wpisanie się w charakter zastanego miejsca, jak również będzie dawało nowoczesny wygląd projektowanej formie. Dodatkowo, myśląc o komforcie użytkowania, zastosowane są przesuwne panele, wykonane z perforowanej blachy CORTEN. Takie rozwiązanie pozwala na wielowątkowość kształtowanej fasady i nadawanie jej innego charakteru w zależności od potrzeb, poprzez modyfikację stopnia zacienienia okien. To zastosowanie pozwala również na operowanie światłem we wnętrzu budynku i dostosowaniem jego dopływu uwarunkowanym zapotrzebowania użytkowników. Ów panele zostały przemyślane w ten sposób aby wygląd elewacji był nienaruszoną strukturą i całość budynku prezentowała się jako czyta i przejrzysta forma, której nie będą zakłócały niepotrzebne elementy. Stąd pomysł aby suwnica, po której mają przesuwać się panele była schowana za głównym elementem jaki jest elewacja z pełnej blachy.
File
  • File: 1
    praca_255854.pdf
Request a WCAG compliant version
Local fields
Identyfikator pracy APD: 11400

Uniform Resource Identifier
https://repo.pw.edu.pl/info/bachelor/WUTf4034e6aac02431c882955a267976e35/
URN
urn:pw-repo:WUTf4034e6aac02431c882955a267976e35

Confirmation
Are you sure?
Report incorrect data on this page