Knowledge base: Warsaw University of Technology

Settings and your account

Back

Cultural and educational center

Aleksandra Lidia Dutkowska

Abstract

The subject of my Bachelor Thesis is Cultural and educational center. Warsaw- complex system of  utilities, housing and transportation is suffering from a lack of local centres. How to create them and how to attract the society? It was crucial to examine the ways in which culture playes a role in inhabitants' life in Warsaw. The quality of life is determined not only by home and work, but also by cultural institutions, historic downtown, parks or research centers. Wisely shaped public space provides us with access to the wide range of services, what is more it creates local communities and meets the needs of multifunctional city's inhabitants. The solution for lack of that kind of facility was to meet the growing demand for such place. According to the results of the research we can see a growth in demand for culture facilities and also attending to thouse kind of public institutes rose slightly in recent years. The main aim of my thesis was to create local cultural and educational center, a new public space dedicated to the local community. What is more, the important issue was to meet the needs of the residents, as well as become an attractive meeting place. The plot surrounded with parks, Academy of Fine Arts and and the proximity of the Vistula river, is located in Warsaw, Przemysłowa street. The space adjacent to the pre-war tenement has been linked to surroundings. Intention of the project was to form the building in a way that could connect it with existing frontage, and additionally it should maintain consistent architecture of tenement houses seen in that area. Using simple textures such as concrete, glass and expanded metal mesh  refers to simplicity of this the pre-war tenement houses. This centre is 4-strorey building with 2 underground parking floors. The division of overground floors is based on allocating functions to them. Locating exhibition part and cafe on ground floor could be an 'invitation' to passersby to enter the buiding. The first floor includes the library, audio visual room and archive. Next floor is dedicated to students as well as workshops participants. Last floor is intended to be used for rent, co-working and administration.
Diploma type
Engineer's / Bachelor of Science
Diploma type
Engineer's thesis
Author
Aleksandra Lidia Dutkowska (FA) Aleksandra Lidia Dutkowska,, Faculty of Architecture (FA)
Title in Polish
CENTRUM KULTURALNO-EDUKACYJNE
Supervisor
Katarzyna Zielonko-Jung (FA) Katarzyna Zielonko-Jung,, Faculty of Architecture (FA)
Certifying unit
Faculty of Architecture (FA)
Affiliation unit
Faculty of Architecture (FA)
Study subject / specialization
, Architektura i Urbanistyka
Language
(pl) Polish
Status
Finished
Defense Date
27-06-2016
Issue date (year)
2016
Internal identifier
AR-001360/L
Reviewers
Katarzyna Zielonko-Jung (FA) Katarzyna Zielonko-Jung,, Faculty of Architecture (FA) Sławomir Kowal (FA/CAD) Sławomir Kowal,, Chair of Architectural Design (FA/CAD)Faculty of Architecture (FA)
Keywords in Polish
centrum, kulturalne, Przemysłowa, Powiśle, wielofunkcyjność, przestrzeń publiczna, Warszawa
Keywords in English
center, culture, public space, multifunctionality , public space, Warsaw
Abstract in Polish
Przedmiotem pracy dyplomowej jest centrum kulturalno-edukacyjne, zlokalizowane przy ulicy Przemysłowej w Warszawie. Działka, na której projektowany jest obiekt kończy pierzeję zabudowy mieszkaniowej wraz z usługami w linii parteru ulicy Przemysłowej. Położona jest w otoczeniu terenów zielonych ( Agrykola, Park Marszałka Rydza- Śmigłego, Park Ujazdowski, a także Łazienki Królewskie) oraz w bardzo bliskiej okolicy Portu Czerniakowskiego. W najbliższym otoczeniu zlokalizowane jest II Liceum z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Stefana Batorego, Akademia Sztuk Pięknych, Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski, a także Stadion Miejski Legii Warszawa. Jest to projekt lokalnego centrum kultury i edukacji, wpisujący się w charakter miejsca oraz umożliwiający rozwój dzielnicy. Projekt ma za zadanie odpowiadać potrzebom mieszkańców, a także stać się atrakcyjnym miejscem spotkań. Podstawowym założeniem jest kształtowanie obiektu w taki sposób, aby parterem niejako połączyć go z istniejącą przestrzenią publiczną, a także kontynuować istniejącą pierzeję za pomocą architektury spójnej. Zapewnienie atrakcyjnego miejsca dla wszelkich grup społecznych i wiekowych jest istotnym aspektem, który ma być zrealizowany w tym projekcie. Ma to za zadanie odpowiadać funkcji publicznej hybrydy łączącej użytkowników różnych funkcji występujących w założeniu, takich jak: część wystawiennicza, część gastronomiczna, biblioteka, pomieszczenia warsztatowe przeznaczone zarówno dla użytkowników wystawy, jak i studentów, czy część biurowa. Powstanie wielofunkcyjnej przestrzeni jest odpowiedzią na brak takiego miejsca na warszawskim Powiślu. Budynek składa się z 6 kondygnacji- dwóch podziemnych i czterech nadziemnych. Część podziemna obiektu wykorzystuje w maksymalny sposób powierzchnię działki, tak aby poziomy parkingu podziemnego były wystarczające dla jego użytkowników. Część nadziemna, składająca się z czterech kondygnacji została podzielona funkcjonalnie. Podział ten nastąpił w sposób horyzontalny- każde piętro odpowiada innym funkcjom, lecz są one wzajemnie spójne ze sobą i tworzą przestrzeń uporządkowaną. W parterze budynku znajduje się część wystawowa wraz z kawiarnią. Istotnym aspektem ulokowania tych funkcji w parterze było „otwarcie się” parteru dla mieszkańców i użytkowników. Ulokowanie kawiarni w tym właśnie miejscu pozwala na jednoczesne korzystanie z niej przez mieszkańców, użytkowników innych pięter, czy po prostu osób przypadkowych, bez zamiaru skorzystania z innych funkcji obiektu. Na piętrze pierwszym została zaprojektowana biblioteka wraz z niezbędnymi do jej użytkowania pomieszczeniami np. salą odsłuchu audio czy archiwum. Poziom 2 kondygnacji zapewnia sale warsztatowe, a także sale do pracy własnej przeznaczone dla użytkowników zarówno części ekspozycyjnej, jak i biblioteki. Ostatnie piętro odpowiada na zapotrzebowania na część administracyjną obiektu oraz przestrzeń biurową (co-working). Wybór funkcji zależny był od potrzeb dzielnicy, a lokowanie od rozdzielenia ich, w taki sposób, aby użytkownik mógł korzystać z niej bez problemów i nie był zmuszony do korzystania z całości obiektu, zamierzając skorzystać np. wyłącznie z biblioteki i sal warsztatowych.
File
  • File: 1
    praca_255853.pdf
Request a WCAG compliant version
Local fields
Identyfikator pracy APD: 11401

Uniform Resource Identifier
https://repo.pw.edu.pl/info/bachelor/WUTc99786db53b24d9e9721790a75699ee9/
URN
urn:pw-repo:WUTc99786db53b24d9e9721790a75699ee9

Confirmation
Are you sure?
Report incorrect data on this page