Knowledge base: Warsaw University of Technology

Settings and your account

Back

Restaurant on a floating platform located at Górne/Kętrzyńskie Lake in Kętrzyn

Michał Bartłomiej Rusak

Abstract

The subject of this paper is to create a facility for recreational and restaurant purposes, located on the Górne lake in a small town Kętrzyn in the Masuria district. The concept is intended to make the surroundings of a Lake more attractive and to create an infrastructure for both passive and active leisure. This project also refers to the similar object, which existed before the World War I and had resembling functions. In the lake zone there are many attractions such as amphitheatre, the Municipal Sports and Recreation Centre, Stallion Depot, playground and park. The project involves locating the restaurant’s building on the large floating foundation and surrounding it with modular floating platforms, which provide opportunity to spend some time outside. The doorway to the building is enabled by modular yetty designed with the same technology as platforms that surround the restaurant’s building. The main functions of a building are: a restaurant and a café, which are designed to accommodate 120 people inside and approximately 50 people outside the restaurant in the summer season. The key factor which led to such functions and location is historical reference – 100 years ago on the Górne lake existed a floating restaurant and a swimming pool. The proposed project of a restaurant includes dividing the area into two zones – opened and closed. All the public functions of a building are opened to the lake side through the glass curtain walls in order to provide a wonderful view. The closed zone consists of toilets and restaurant kitchen with backroom. The form of the building should be static with the peaceful and relaxation impression.
Diploma type
Engineer's / Bachelor of Science
Diploma type
Engineer's thesis
Author
Michał Bartłomiej Rusak (FA) Michał Bartłomiej Rusak,, Faculty of Architecture (FA)
Title in Polish
Restauracja na molu przy jeziorze Górnym/Kętrzyńskim w Kętrzynie
Supervisor
Stefan Westrych (FA/DCAIDIF) Stefan Westrych,, Department of Contemporary Architecture, Interior Design and Industrial Forms (FA/DCAIDIF)Faculty of Architecture (FA)
Certifying unit
Faculty of Architecture (FA)
Affiliation unit
Department of Contemporary Architecture, Interior Design and Industrial Forms (FA/DCAIDIF)
Study subject / specialization
, Architektura i Urbanistyka
Language
(pl) Polish
Status
Finished
Defense Date
30-06-2016
Issue date (year)
2016
Internal identifier
AR-001403/L
Reviewers
Małgorzata Ewa Sikorska (FA) Małgorzata Ewa Sikorska,, Faculty of Architecture (FA) Stefan Westrych (FA/DCAIDIF) Stefan Westrych,, Department of Contemporary Architecture, Interior Design and Industrial Forms (FA/DCAIDIF)Faculty of Architecture (FA)
Keywords in Polish
Obiekt gastronomiczny rekreacyjny platforma pływająca molo pomost na wodzie Kętrzyn jezioro
Keywords in English
Floating platform restaurant jetty Kętrzyn lake water glass
Abstract in Polish
Tematem pracy jest stworzenie obiektu rekreacyjno-gastronomicznego, zlokalizowanego na Jeziorze Górnym w Kętrzynie. Założeniem koncepcji jest uatrakcyjnienie okolicy Jeziora Górnego oraz stworzenie miejsca odpowiedniego zarówno do biernego jak i aktywnego wypoczynku. Projekt nawiązuje także do istniejącego tu przed I Wojną Światową obiektu o tej samej funkcji. Była to drewniana restauracja wysunięta daleko w głąb jeziora na pomoście opartym na palach. W okolicach jeziora, przez mieszkańców Kętrzyna nazywanego Jeziorkiem Kętrzyńskim, znajduje się także wiele innych atrakcji, takich jak: amfiteatr, Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji, Stado Ogierów, plac zabaw oraz park. Ponadto są tam miejsca do spacerowania, biegania, piknikowania ćwiczenia oraz wędkowania. Projektowany obiekt zapewni dodatkowo możliwość odpoczynku w restauracji na środku jeziora. Projekt zakłada oparcie budynku na pływającej platformie oraz otoczenie jej systemowymi pływakami modułowymi, tworzącymi przestrzeń do spędzania czasu na zewnątrz obiektu. Dojście do budynku zapewnione jest poprzez modułowy pomost, wykonany w tej samej technologii co platformy otaczające budynek restauracji. Głównymi funkcjami budynku są restauracja i kawiarnia mające pomieścić 120 osób wewnątrz, oraz około 50 osób na zewnątrz restauracji podczas okresu letniego. Podstawowym czynnikiem decydującym o funkcji i położeniu obiektu jest nawiązanie do historycznej zabudowy jeziora. Projektowana restauracja podzielona jest na część otwartą i zamkniętą. Wszystkie funkcje publiczne budynku otwarte są na zewnątrz poprzez szklane ściany osłonowe, przez co zapewniony jest dogodny widok na jezioro. Część zamknięta to toalety i kuchnia restauracyjna z zapleczem. Forma budynku ma być spokojna i statyczna, sprzyjająca relaksacji. Elewacje budynku wykonane są ze szkła o niskiej transparentności co sprzyja tworzeniu się odbić otaczającej natury na elewacji.
File
  • File: 1
    242576_inz.pdf
Request a WCAG compliant version
Local fields
Identyfikator pracy APD: 11042

Uniform Resource Identifier
https://repo.pw.edu.pl/info/bachelor/WUTaaf45defad2243fbaeb7e85222b40477/
URN
urn:pw-repo:WUTaaf45defad2243fbaeb7e85222b40477

Confirmation
Are you sure?
Report incorrect data on this page