Baza wiedzy: Politechnika Warszawska

Ustawienia i Twoje konto

Powrót

Stołówka socjalna zakonu dominikanów we Wrocławiu

Michał Piotr Starzyński

Abstract

The social canteen is a building of the Dominican Order, constructed over the historic wall of the former Post parcel. The idea conditioning this spatial arrangement are small rooms with the purpose of eating a meal in an atmosphere of silence, respite and contemplation of the garden. This is a particularly important aspect for its users. The project redefines the old courtyard of the monastery, making it available to the citizens.
Rodzaj dyplomu
Praca inżynierska / licencjacka
Typ dyplomu
Praca inżynierska
Autor
Michał Piotr Starzyński (WA) Michał Piotr Starzyński Wydział Architektury (WA)
Tytuł w języku polskim
Stołówka socjalna zakonu dominikanów we Wrocławiu
Promotor
Paweł Grodzicki (WA/ZPiTA) Paweł Grodzicki Zakład Projektowania i Teorii Architektury (WA/ZPiTA)Wydział Architektury (WA)
Jednostka dyplomująca
Wydział Architektury (WA)
Jednostka prowadząca
Zakład Projektowania i Teorii Architektury (WA/ZPiTA)
Kierunek / specjalność studiów
Architektura i Urbanistyka
Język
(pl) polski
Status pracy
Obroniona
Data obrony
01-07-2019
Data (rok) wydania
2019
Identyfikator wewnętrzny
AR-1789/L
Recenzenci
Mirosław Orzechowski (WA/ZDAiS) Mirosław Orzechowski Zakład Dziedzictwa Architektonicznego i Sztuki (WA/ZDAiS)Wydział Architektury (WA) Paweł Grodzicki (WA/ZPiTA) Paweł Grodzicki Zakład Projektowania i Teorii Architektury (WA/ZPiTA)Wydział Architektury (WA)
Słowa kluczowe w języku polskim
stołówka, klasztor, zabytek, ściana, dziedziniec, ogród, wrocław
Słowa kluczowe w języku angielskim
canteen, order, monument, wall, courtyard, garden, wroclaw
Streszczenie w języku polskim
Stołówka socjalna to budynek zakonu dominikanów, wpisany w zabytkową ścianę dawnej Poczty Paczkowej. Główną ideą warunkującą układ przestrzenny są małe salki służące spożywaniu posiłku w atmosferze ciszy, wytchnienia i kontemplacji ogrodu. Jest to szczególnie ważny aspekt dla jej użytkowników. Projekt redefiniuje stary dziedziniec klasztoru, udostępniając go mieszkańcom miasta.
Plik pracy
  • Plik: 1
    270369_inz.pdf
Poproś o plik WCAG
Pola lokalne
Identyfikator pracy APD: 33132

Jednolity identyfikator zasobu
https://repo.pw.edu.pl/info/bachelor/WUT779dedf417ce4a37be0182393900e896/
URN
urn:pw-repo:WUT779dedf417ce4a37be0182393900e896

Potwierdzenie
Czy jesteś pewien?
Zgłoszenie uwag dotyczących tej strony