Knowledge base: Warsaw University of Technology

Settings and your account

Back

Wellness. The architectural influence on emotional perception of space

Joanna Katarzyna Gąsiorowska

Abstract

The idea of the project was to remind people of our senses. Nowadays, we get used to forget about touch, smell and taste, because the sight seems to be the major. The author’s intention was to create the place for temporary living with the definition of „wellness”. The building is localized in Piwniczna Zdrój in Beskid Sądecki, among forest with wonderful view. It contains different means of recreations and individual places for sleeping. The project is kind of therapy for every people’s senses.
Diploma type
Engineer's / Bachelor of Science
Diploma type
Engineer's thesis
Author
Joanna Katarzyna Gąsiorowska (FA) Joanna Katarzyna Gąsiorowska,, Faculty of Architecture (FA)
Title in Polish
Wellness. Wpływ architektury na emocjonalny odbiór przestrzeni
Supervisor
Paweł Grodzicki (FA) Paweł Grodzicki,, Faculty of Architecture (FA)
Certifying unit
Faculty of Architecture (FA)
Affiliation unit
Faculty of Architecture (FA)
Study subject / specialization
, Architektura i Urbanistyka
Language
(pl) Polish
Status
Finished
Defense Date
12-09-2016
Issue date (year)
2016
Internal identifier
AR-001417/L
Reviewers
Paweł Grodzicki (FA) Paweł Grodzicki,, Faculty of Architecture (FA) Piotr Kudelski (FA) Piotr Kudelski,, Faculty of Architecture (FA)
Keywords in Polish
Wellness, przestrzeń, zmysły, emocje, materialność
Keywords in English
wellness, space, sense, emotions, materiality
Abstract in Polish
Tematem pracy dyplomowej jest wellness jako filozofia i styl życia. Druga część tytułu odnosi się do odbioru emocjonalnego przestrzeni. Zagadnienia te są zafascynowały autorkę, którą ciekawią rozważania psychologiczne i emocjonalne. Chcąc wyjść naprzeciw problemowi dominacji wzroku nad pozostałymi zmysłami w dzisiejszych czasach, autorka podjęła próbę zaprojektowania przestrzeni, która pobudzi inteligencję emocjonalną u obserwatora, a także spełni szeroko rozumiane znaczenie „wellness”. Projekt jest zlokalizowany w Piwnicznej Zdroju, nieopodal szlaku pieszego na Niemcową. Budynek składa się z zestawu „domów”, przy czym każdy z nich cechuje inne przeznaczenie: sala do ćwiczeń i medytacji, salon z refektarzem, przestrzeń odnowy biologicznej, basen, cele mieszkalne oraz „kapliczka” (strefa wejściowa- nawiązanie do miejscowych kapliczek, a także do aspektu duchowego). Obiekt przewidziano jako budynek 3- kondygnacyjny, w dużej mierze schowany pod ziemią w celu zachowania harmonii otaczającego krajobrazu. Materiały wybrane do projektu są naturalnymi, szczerymi budulcami: gnejs (występuje w Beskidach), świerk (działka jest zlokalizowana pośród lasu świerkowego), bazalt oraz beton. Bardzo istotnym elementem tworzącym atmosferę miejsca jest światło, którego źródła są starannie przemyślane. Celem autorki było zaprojektowanie architektury, która wpasuje się w otaczający krajobraz i będzie godnie przyjmować upływ czasu.
File
  • File: 1
    255857_inz.pdf
Request a WCAG compliant version
Local fields
Identyfikator pracy APD: 11406

Uniform Resource Identifier
https://repo.pw.edu.pl/info/bachelor/WUT347b9770866442e69eb9ee583eb6d87c/
URN
urn:pw-repo:WUT347b9770866442e69eb9ee583eb6d87c

Confirmation
Are you sure?
Report incorrect data on this page