Knowledge base: Warsaw University of Technology

Settings and your account

Back

Redevelopment and adaptation of Haberbusch and Schiele Brewery brewhouse in Warsaw to Beer Museum

Mateusz Aleksander Gawron

Abstract

Haberbusch and Schiele Brewery brewhouse is one of the last testimonies of Warsaw’s rich brewing history. At the beginning of 20 century, only along Grzybowska Street there were eleven breweries. What is more Haberbusch and Schiele Brewery was the biggest one. Currently on the plot, where a dozen or so years ago the brewery buildings stood, there is a large office investment planned. I designed the Beer Museum to be not only a place which recalls the history of the area, but also to fit into the whole investment and distinguish it from other office ensembles. The structuralstate of buildingis largely good, only the floor slabs need to be replaced. One of the main project’s objectives was to secure the building from further destruction. Restoring the historic look of the building is not necessary; on the contrary, I found great value in all the signs of the building’s history which are visible on the elevation. The marks of the south wing, which was demolished several years ago, are visible on the south elevation of the building. In this place I plan to implement modern extension. It’s load-bearing structure would be shifted from the elevation outline. Inside the extension would be the entrance hall, gastronomic part, administration of the museum, two conference halls, lavatories and storage. In the main historic building there would be exhibition rooms and a little brewery located in the cellar. The project plank was to enable the visitors to observe the process of beer production. To achieve that I decided to design a kier, whose appearance would be similar to historic examples, on the ground floor of the main building. What is more there would be a staircase inside it. The stairs would lead to the basement, where the visitors could observe the work of the brewery through little observation windows.
Diploma type
Engineer's / Bachelor of Science
Diploma type
Engineer's thesis
Author
Mateusz Aleksander Gawron (FA) Mateusz Aleksander Gawron,, Faculty of Architecture (FA)
Title in Polish
Przebudowa i adaptacja na Muzeum Piwa budynku warzelni Browaru Haberbusch i Schiele w Warszawie
Supervisor
Marcin Górski (FA/DAHA) Marcin Górski,, Division of Architectural Heritage and the Arts (FA/DAHA)Faculty of Architecture (FA)
Certifying unit
Faculty of Architecture (FA)
Affiliation unit
Department of Preservation of Historical Buildings and Monuments (FA/DAHA)
Study subject / specialization
, Architektura i Urbanistyka
Language
(pl) Polish
Status
Finished
Defense Date
27-06-2016
Issue date (year)
2016
Internal identifier
AR-001365/L
Reviewers
Anna Agata Wagner (FA/DHWA) Anna Agata Wagner,, Department of History of World Architecture (FA/DHWA)Faculty of Architecture (FA) Marcin Górski (FA/DAHA) Marcin Górski,, Division of Architectural Heritage and the Arts (FA/DAHA)Faculty of Architecture (FA)
Keywords in Polish
browar muzeum piwa piwo warzelnia browary warszawskie haberbusch i schiele browarnictwo adaptacja przebudowa architektura przemysłowa architektura poprzemysłowa warszawa wola
Keywords in English
brewery beer museum beer brewhouse warsaw wola adaptatio redevelopment industrial architecture postindustrial architecture
Abstract in Polish
Budynek warzelni Browaru Haberbusch i Schiele jest jednym z ostatnich świadectw bogatej historii browarnictwa w Warszawie. Na początku XX w. przy samej ulicy Grzybowskiej swoją siedzibę miało jedenaście spółek zajmujących się wyrobem piwa, zaś Browar Haberbusch i Schiele był największą z nich. Aktualnie na działce, którą jeszcze kilkanaście lat temu zajmowały zabudowania Browaru, planowana jest duża inwestycja biurowa, która prawdopodobnie wchłonie i całkowicie zatrze ślady po ostatnich zabudowaniach poprzemysłwoych. Chciałbym, aby projektowane przeze mnie Muzeum Piwa mogło być nie tylko elementem przypominającym o niezwykle ciekawej historii tego miejsca, ale również by wpisywało się w całą inwestycję, będąc elementem wyróżniającym ją spośród innych podobnych założeń. Stan konstrukcji budynku warzelni jest w większości dobry, wymiany będą wymagać tylko żelbetowe płyty stropowe. Jednym z założeń projektu było zabezpieczenie budynku przed dalszym niszczeniem, bez konieczności przywracania mu pierwotnego wyglądu. Wręcz przeciwnie, za dużą wartość uznałem fakt, że okopcone i miejscami pozbawione tynku ściany reprezentują historię przemian jakie zachodziły w samym budynku i w jego otoczeniu. Ze względu na fakt, że na południowej elewacji budynku widoczne są ślady po zburzonym kilkanaście lat temu skrzydle, zdecydowałem się wprowadzić w tym miejscu współczesną dobudowę. Jej konstrukcja, wykonane z żelbetu ramy, została wysunięta poza obrys elewacji. W jej wnętrzu zlokalizowane zostały hol wejściowy, część gastronomiczna, administracja obiektu, dwie sale konferencyjne oraz zaplecze magazynowe i sanitarne. W głównym, zabytkowym budynku wprowadzono funkcję wystawienniczą oraz produkcyjną, w postaci niewielkiego, zlokalizowanego w piwnicach browaru. Chciałbym również umożliwić zwiedzającym możliwość obserwowania procesu produkcji piwa. W tym celu na parterze budynku warzelni, zaprojektowana została, wzorowana na historycznych kotłach browarniczych instalacja, w której wnętrzu znajdować się będą schody, umożliwiające zejście na poziom piwnic i przyglądanie się procesowi produkcji przez okienka.
File
  • File: 1
    opis_inzynierski.pdf
Request a WCAG compliant version
Local fields
Identyfikator pracy APD: 10861

Uniform Resource Identifier
https://repo.pw.edu.pl/info/bachelor/WUT14f74d42d314480db08f28021faf5f9e/
URN
urn:pw-repo:WUT14f74d42d314480db08f28021faf5f9e

Confirmation
Are you sure?
Report incorrect data on this page