Knowledge base: Warsaw University of Technology

Settings and your account

Back

Determination of saccharin in cosmetics

Anna Marszał

Abstract

Saccharin is an artificial sweetener commonly applied in food, cosmetic and drug industry. It is why, the control of content of saccharin in consumable products is important. Chromatography is one of the most employing methods of separation. Combined with suitable detector permits for qualitative and quantitative determination of organic and inorganic compounds in the pattern. Separation process using chromatography can be on a column or on a plane, with liquid or gas. In this paper was described the manner of determination of saccharin in cosmetic patterns using two techniques of liquid chromatography: column (HPLC) with spectrophotometer as a detector and paper chromatography (TLC). Examined, if saccharin can be determined using direct spectrophotometry too.
Diploma type
Engineer's / Bachelor of Science
Diploma type
Engineer's thesis
Author
Anna Marszał (FC) Anna Marszał,, Faculty of Chemistry (FC)
Title in Polish
Oznaczania sacharyny w kosmetykach
Supervisor
Norbert Obarski (FC/CAC) Norbert Obarski,, Chair Of Analytical Chemistry (FC/CAC)Faculty of Chemistry (FC)
Certifying unit
Faculty of Chemistry (FC)
Affiliation unit
Chair Of Analytical Chemistry (FC/CAC)
Study subject / specialization
, Technologia Chemiczna
Language
(pl) Polish
Status
Finished
Defense Date
09-02-2016
Issue date (year)
2016
Reviewers
Norbert Obarski (FC/CAC) Norbert Obarski,, Chair Of Analytical Chemistry (FC/CAC)Faculty of Chemistry (FC) Mirosław Mojski (FC/CAC) Mirosław Mojski,, Chair Of Analytical Chemistry (FC/CAC)Faculty of Chemistry (FC)
Keywords in Polish
sacharyna, oznaczanie sacharyny, sacharyna w kosmetykach
Keywords in English
saccharin, determination of saccharin, saccharin in cosmetics
Abstract in Polish
Sacharyna jest środkiem słodzącym powszechnie stosowanym w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Z tego względu ważne jest kontrolowanie zawartości sacharyny w produktach konsumpcyjnych. Chromatografia jest jedną z najczęściej stosowanych metod rozdzielania. W połączeniu z odpowiednim detektorem pozwala na jakościowe oraz ilościowe oznaczenie substancji organicznych i nieorganicznych w próbce. Rozdzielenie chromatograficzne może zachodzić w kolumnie lub na płaszczyźnie, pod wpływem cieczy lub gazu. W pracy tej został przedstawiony sposób oznaczania sacharyny w produktach kosmetycznych z wykorzystaniem dwóch technik chromatografii cieczowej: kolumnowej (HPLC) z detektorem spektrofotometrycznym oraz planarnej (TLC). Sprawdzono również, czy sacharynę można oznaczyć stosując spektrofotometrię bezpośrednią.
File
  • File: 1
    Marszał_Anna_254330_praca_inżynierska_2016r..pdf
Request a WCAG compliant version
Local fields
Identyfikator pracy APD: 8406

Uniform Resource Identifier
https://repo.pw.edu.pl/info/bachelor/WUT0b31bf423ca940adb588fcfb48f085d8/
URN
urn:pw-repo:WUT0b31bf423ca940adb588fcfb48f085d8

Confirmation
Are you sure?
Report incorrect data on this page