Rodzaje marnotrawstwa w procesach opracowania nowych produktów

Aleksander Buczacki

Abstract

W celu wzmacniania pozycji konkurencyjne przedsiębiorstwa stale poszukują możliwości zwiększenia skuteczności i efektywności w opracowywaniu i wdrażaniu nowych produktów. Jedną z metod, która może do tego służyć jest szczupłe zarządzanie, głównie polegająca na eliminacji wszelkiego rodzaju marnotrawstwa z procesu oraz maksymalnego skupienia się na generowaniu wartości. Na podstawie analizy 2. przypadków przedstawiono klasyfikację oraz opisy poszczególnych rodzajów marnotrawstwa. Ponadto przedstawiono przyczyny powstawania marnotrawstwa. Wyniki badań pozwoliły na sformułowanie kierunków dalszych prac badawczych związanych z wykorzystaniem szczupłego zarządzania w procesach opracowywania i wdrażania nowych produktów.
Author Aleksander Buczacki IOSP
Aleksander Buczacki,,
- The Institute of Organization of Production Systems
Pages424-434
Publication size in sheets0.5
Book Innowacje w zarządzaniu i inżynierii produkcji Tom I, 2016, Oficyna Wydawnicza Polskiego Towarzystwa Zarządzania Produkcją, ISBN 978-83-941281-0-4
Keywords in PolishProces NPD, marnotrawstwo, LM
Languagepl polski
Score (nominal)4
Citation count*0
Cite
Share Share

Get link to the record
msginfo.png


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back