Wiejskie gospodarstwa domowe w Polsce na rynku usług gastronomiczno-hotelarskich

Marlena Piekut , Magdalena Woźniczko

Abstract

The article is describing country households and their participation in expenses on catering-hotel services.
Author Marlena Piekut KNEiS
Marlena Piekut,,
- College of Economics and Social Sciences
, Magdalena Woźniczko
Magdalena Woźniczko,,
-
Journal seriesZeszyty Naukowe Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie, ISSN 1897-2500
Issue year2016
No3 (53)
Pages137-157
Publication size in sheets1
Keywords in Polishbudżety gospodarstw domowych, konsumpcja, wydatki, typy gospodarstw domowych, wieś
Keywords in Englishhousehold budgets, consumption, expenses, types of households, villag
Abstract in PolishCelem opracowania jest porównanie poziomu i udziału wydatków na usługi gastronomiczno-hotelarskie w wiejskich gospodarstwach domowych w Polsce. Gospodarstwa domowe zostały podzielone ze względu na grupę społeczno-ekonomiczną, fazę cyklu rozwoju rodziny oraz płeć i poziom wykształcenia głowy gospodarstwa domowego. Materiał badawczy stanowiły indywidualne dane z badania budżetów gospodarstw domowych Głównego Urzędu Statystycznego za rok 2004 i 2012. Przeprowadzone analizy dowiodły, iż wśród najsilniejszych determinant wydatków na usługi gastronomiczno-hotelarskie była sytuacja materialna gospodarstw domowych, a następnie poziom wykształcenia głowy gospodarstwa domowego. Mniejszą siłę związku odnotowano względem grupy społeczno-ekonomicznej i fazy cyklu rozwoju rodziny, a najmniejszą w odniesieniu do płci głowy gospodarstwa domowego.
Languagepl polski
File
2016_Zeszyty Naukowe Uczelni.pdf / 10.57 MB / 2016_Zeszyty Naukowe Uczelni.pdf 10.57 MB
Score (nominal)7
ScoreMinisterial score = 7.0, 28-11-2017, ArticleFromJournal
Ministerial score (2013-2016) = 7.0, 28-11-2017, ArticleFromJournal
Citation count*0
Cite
Share Share



* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back