Modeling in Feature and Concept Spaces: Exclusion Relations and Similarities of Features Related with Exclusions

Agnieszka Jastrzębska , Wojciech Lesiński

Abstract

The paper introduces definitions of exclusion relations in spaces of features and concepts. Concepts correspond to phenomena and they are described with their features. The objective of our research is to investigate and describe possible structuring and relations in the feature and concept spaces. In this article, three types of exclusions: weak, strict, and multiple qualitative are defined and discussed. The focus is on similarity of excluding structures. Two distinct methodologies are introduced. First approach relies on direct features comparison. Second methodology uses dedicated similarity relation rooted in the underlying concept space.
Author Agnieszka Jastrzębska ZZIMN
Agnieszka Jastrzębska,,
- Department of Applied Computer Science and Computation Methods
, Wojciech Lesiński
Wojciech Lesiński,,
-
Pages441-453
Publication size in sheets0.6
Book Skulimowski Andrzej M. J., Kacprzyk Janusz (eds.): Knowledge, Information and Creativity Support Systems: Recent Trends, Advances and Solutions, Advances in Intelligent Systems and Computing, vol. 364, no. Part V, 2016, Springer International Publishing, ISBN 978-3-319-19089-1, 566 p., DOI:10.1007/978-3-319-19090-7
Keywords in EnglishConcept space, Feature space, Similarity Exclusion, Similarity of excluding features
Abstract in PolishW artykule przedstawiono zagadnienie modelowania podobieństwa i innych zależności pomiędzy konsumentami. Konsumenci są opisywani przez swoje potrzeby. Patrząc się na różnorodność potrzeb możemy zauważyć, że pomiędzy konsumentami występują różnego rodzaju zależności. Przykładem takiej zależności jest wykluczanie się. W pracy zaproponowano opis różnego rodzaju wykluczeń. Zaproponowano również sposób oceny podobieństwa pomiędzy konsumentami - bezpośrednio oraz z uwzględnieniem relacji wykluczenia. Opracowane metody zostały zilustrowane licznymi przykładami rzeczywistymi.
DOIDOI:10.1007/978-3-319-19090-7_33
URL http://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-319-19090-7_33
Languageen angielski
Score (nominal)15
Citation count*0 (2016-09-06)
Cite
Share Share

Get link to the record
msginfo.png


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back