Korzystanie z usług gastronomicznych przez Polaków

Marlena Piekut , Krystyna Gutkowska

Abstract

The aim of the article was to evaluate changes in spending on catering services in Polish households and identify the types of households with the largest and smallest expenditure on catering services.The research material consisted of individual data from the household budget survey conducted by the CSO. Expenditure on catering to households gradually increase.
Author Marlena Piekut KNEiS
Marlena Piekut,,
- College of Economics and Social Sciences
, Krystyna Gutkowska
Krystyna Gutkowska,,
-
Journal seriesZeszyty Naukowe Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, ISSN 2081-3430
Issue year2016
No16
Pages15-24
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishwydatki w gospodarstwach, gastronomia, determinanty wydatków
Keywords in Englishhousehold, expenditure on restaurants, factors spending
Abstract in PolishCelem artykułu była ocena zmian wydatków na usługi gastronomiczne w polskich gospodarstwach domowych oraz identyfikacja typów gospodarstw domowych przeznaczających najwięcej i najmniej na usługi gastronomii. Materiał źródłowy stanowiły indywidualne dane z badania budżetów gospodarstw domowych GUS. Wydatki na gastronomię w gospodarstwach domowych sukcesywnie wzrastają. Wydatki na usługi gastronomiczne dość silny związek wykazują z zawodem wykonywanym przez głowę domu. Większe wydatki na gastronomię występują w gospodarstwach domowych osób wyżej wykształconych oraz wśród gospodarstw domowych jednoosobowych, w rodzinach niepełnych i wśród małżeństw z jednym dzieckiem na utrzymaniu. Istotne znaczenie w wydatkach na usługi gastronomiczne wykazano też względem lokalizacji gospodarstwa domowego.
Languagepl polski
File
PEFIM_2016_T16_nr65-1.pdf 1.01 MB
Score (nominal)13
ScoreMinisterial score = 13.0, 28-11-2017, ArticleFromJournal
Ministerial score (2013-2016) = 13.0, 28-11-2017, ArticleFromJournal
Citation count*0
Cite
Share Share

Get link to the record
msginfo.png


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back