Thermal analysis of quality improving additives used in polymers

Janusz Zieliński , Izabella Legocka , Grzegorz Makomaski , Wiesława Ciesińska , Tatiana Brzozowska

Abstract

In this work, the study results of thermal properties of improving additives use in polyolefines production were presented. The raw materials used in this study were additives containing a mixture of anti-static additive and thermal stabilizer. Thermal properties of improving additives were carried out by the means of scanning differential calorimeter. The measurements were carried out in the range of temperature from -50°C to 220°C, with the temperature increase rate of 20K/min. Differential scanning calorimetry allows determination of thermal properties of improving additives use in polyolefines production, containing a mixture of anti-static additive and thermal stabilizer. The values of melting point of improving additives fall into a range from 42°C to 70°C. The values of crystallization temperature fall into a range between 29°C and 40°C.
Author Janusz Zieliński ICh
Janusz Zieliński,,
- The Institute of Chemistry
, Izabella Legocka ICh
Izabella Legocka,,
- The Institute of Chemistry
, Grzegorz Makomaski ICh
Grzegorz Makomaski,,
- The Institute of Chemistry
, Wiesława Ciesińska ICh
Wiesława Ciesińska,,
- The Institute of Chemistry
, Tatiana Brzozowska ICh
Tatiana Brzozowska,,
- The Institute of Chemistry
Pages70-70
Publication size in sheets0.3
Book 11th International Seminar on Thermal Analysis and Calorimetry to the memory of Prof. St. Bretsznajder. Seminar Materials, 2016, Instytut Chemii, Politechnika Warszawska Filia w Płocku , ISBN 978-83-910119-5-9, 138 p.
Keywords in PolishDodatki uszlachetniające, różnicowa kalorymetria skaningowa, temperatura topnienia, temperatura krystalizacji
Keywords in EnglishImproving additives, differential scanning calorimetry, melting point, crystallization temperature
Abstract in PolishW pracy przedstawiono wyniki badań właściwości termicznych dodatków uszlachetniających stosowanych w produkcji poliolefin. Do badań wykorzystano dodatki będące mieszaniną środka antystatycznego i stabilizatora termicznego. Badania właściwości termicznych dodatków uszlachetniających przeprowadzono za pomocą różnicowego kalorymetru skaningowego w temperaturze od -50oC do 220oC, przy szybkości wzrostu temperatury 20 K/min. Różnicowa kalorymetria skaningowa może być wykorzystana do oznaczania właściwości termicznych dodatków, będących mieszaniną dodatku antystatycznego i stabilizatora termicznego, stosowanych w produkcji poliolefin. Temperatura topnienia dla badanych dodatków mieściła się w przedziale od 42oC do 70oC, z kolei temperatura krystalizacji od 29oC do 40oC.
Languageen angielski
File
Brzozowska_Thermal analysis of quality improving additives used in polymers.pdf 284.07 KB
Score (nominal)0
Citation count*0
Cite
Share Share

Get link to the record
msginfo.png


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back