Electronic noses and electronic tongues for the agricultural purposes
Autorzy:
- Małgorzata Wesoły,
- Włodzimierz Przewodowski,
- Patrycja Ciosek-Skibińska
Streszczenie
Agricultural sector plays a key role in the economy of any country due to rapidly increasing food demand. In recent years, among emerging novel trends in agriculture, multisensor systems called electronic nose (EN) and electronic tongue (ET) have attracted much interest because they could be considered as potential alternatives or supplements to widely used analytical methods. Thanks to their design such devices are capable of examining samples without separation and identification of individual compounds, but through generating their unique so-called fingerprints, that are further processed and encoded thanks to various chemometric methods. This paper summarizes the achievements in the field of the applications of EN and ET systems to agricultural purposes during last 15 years – it discusses implementation of these devices to soil and water analysis, detection of pest and pesticides/fungicides residues, monitoring of food storage and transport conditions, as well as diseases diagnosis.
- Identyfikator pozycji
- WUT313b46874fb24a9fb7080229ce31e580
- Autor
- Tytuł czasopisma/serii
- Trac-Trends in Analytical Chemistry, ISSN 0165-9936, e-ISSN 1879-3142
- Rok wydania
- 2023
- Tom
- 164
- Paginacja
- 1-22
- Numer artykułu
- 117082
- Klasyfikacja ASJC
- ;
- DOI
- DOI:10.1016/j.trac.2023.117082 Otwiera się w nowej karcie
- URL
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165993623001693 Otwiera się w nowej karcie
- Język publikacji
- eng (en) angielski
- Punktacja ministerialna (całkowita)
- 200
- Źródło punktacji
- journalList
- Punktacja
- = 200.0, 20-12-2023, ArticleFromJournal
- Wskaźniki bibliometryczne
- Jednolity identyfikator zasobu
- https://repo.pw.edu.pl/info/article/WUT313b46874fb24a9fb7080229ce31e580/
- URN
urn:pw-repo:WUT313b46874fb24a9fb7080229ce31e580
* Podana liczba cytowań wynika z analizy informacji dostępnych w Internecie i jest zbliżona do wartości obliczanej przy pomocy systemu Publish or PerishOtwiera się w nowej karcie.