Bio-poliole z oleju rzepakowego jako surowce do kompozytów naturalnych z napełniaczami naturalnymi dla kosmetyki

Maria Kurańska , Sławomir Michałowski , Joanna Radwańska , Magdalena Jurecka , Milena Zieleniewska , Leonard Szczepkowski , Joanna Ryszkowska , Aleksander Prociak

Abstract

"Przedstawiono charakterystykę bio-polioli z oleju rzepakowego wytwarzanych w Katedrze Chemii i Technologii Polimerów Politechniki Krakowskiej oraz wpływ wybranych bio-komponentów na właściwości sztywnych pianek poliuretanowych o gęstości pozornej ok. 70 kg/m3. Zbadano wpływ bio-polioli o różnych liczbach hydroksylowych oraz rodzaju i zawartości napełniacza na proces spieniania kompozycji poliuretanowych. Wytworzono i zbadano pianki zawierające bio-poliole oraz napełniacze naturalne w postaci zmielonych łupin orzecha włoskiego lub odpady poprodukcyjne z czarnej porzeczki. Określono wpływ rodzaju i ilości zastosowanych bio-komponentów na właściwości fizykomechaniczne otrzymanych materiałów kompozytowych."
Author Maria Kurańska
Maria Kurańska,,
-
, Sławomir Michałowski
Sławomir Michałowski,,
-
, Joanna Radwańska
Joanna Radwańska,,
-
, Magdalena Jurecka
Magdalena Jurecka,,
-
, Milena Zieleniewska ZMCP
Milena Zieleniewska,,
- Division of Ceramic Materials and Polymers
, Leonard Szczepkowski
Leonard Szczepkowski,,
-
, Joanna Ryszkowska ZMCP
Joanna Ryszkowska,,
- Division of Ceramic Materials and Polymers
, Aleksander Prociak - [Politechnika Krakowska]
Aleksander Prociak,,
-
- Politechnika Krakowska
Journal seriesPrzemysł Chemiczny, ISSN 0033-2496
Issue year2016
Vol95
No2
Pages256-262
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishpianki poliuretanowe, poliol rzepakowy, materiały dla kosmetyki
Languagepl polski
Score (nominal)15
ScoreMinisterial score = 15.0, 28-11-2017, ArticleFromJournal
Ministerial score (2013-2016) = 15.0, 28-11-2017, ArticleFromJournal
Publication indicators WoS Impact Factor: 2016 = 0.385 (2) - 2016=0.329 (5)
Citation count*0
Cite
Share Share



* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back